Societatea impune norme. Daca nu te incadrezi in norme, daca esti special si diferit - esti lasat pe dinafara, pus la zid sau chiar mai rau. La scoala, in liceu, pe strada sau la job suntem catalogati, incadrati si distribuiti in cutii cu forme exacte si stramtorate.

Dar daca a fi special este un lucru bun? Daca TU fiind diferit de cei din jurul tau, nu inseamna un lucru rau?

E important sa acceptam ce este nou, special si unic. Sa nu judecam, sa nu privim urat oamenii diferiti, sa ajutam la integrarea lor si sa eliminam bullying-ul.

Gradinita Malteza este un program din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez. A fost infiintata la Cluj-Napoca in 1993 ca raspuns la nevoia de dezvoltare a unor servicii pentru copiii cu dizabilitati severe, precum cele neurologice, motorii grave, autism si alte deficiente asociate.



Misiunea Gradinitei este sa creasca sansele de recuperare si integrare in comunitate a acestor copii si sa previna marginalizarea si abandonul. Prin activitatile desfasurate se urmareste dezvoltarea deprinderilor copiilor de a trai independent, pentru ca mai apoi sa poata fi posibila integrarea acestora in invatamantul special sau chiar de masa.

Din pacate majoritatea copiilor provin din familii cu probleme sociale si centre de servicii sociale destinate protectiei copilului. Cand este cazul parintii sunt inclusi si ei in program, beneficiind de consiliere din partea personalului specializat.

Personalul Gradinitei este alcatuit din cinci specialisti cu suflet mare, care pe langa tratament le ofera copiiilor dragoste, afectiune, intelegere si suport. Un terapeut cognitiv-comportamental (psiholog), un kinetoterapeut, un educator, un asistent social si un coordonator-consilier impreuna cu alti voluntari sunt mereu alaturi de micuti.

Capacitatea Centrului este de 22 de copii, iar familiile acestora nu trebuie sa plateasca terapiile. Sunt incurajate donatiile, insa daca parintii nu isi permit, copilul lor va beneficia in continuare de tratamente fara a fi dezavantajat.

Luna trecuta am incercat sa contribuim si noi la misiunea celor de la Serviciul Maltez si am achizitionat de pe site-ul Kreativity.ro, dintr-un buget de 1300 de lei, o vesta cu greutati, marimea XS (reconforteaza si ajuta la stabilitatea corpului) si un sarpe cu vibratii (stimuleaza muschii) - materiale necesare in cadrul terapiilor. Si le-am donat 700 de lei direct in contul bancar pentru a acoperi alte cheltuieli.




Am fost sa le daruim cadoul nostru si pastrand normele impotriva infectarii cu Covid-19, i-am vazut pe micuti din pragul usii, i-am salutat si le-am surprins pauza de masa. Fiecare copil avea alturi de el un specialist care il ajuta sa manance, iar imaginea ne-a inmuiat sufletele instant.

Un baietel curajos ne-a ramas intiparit in minte inca: dupa ce i-am salutat, au fost indemnati sa ne raspunda, iar voinicul cu pricina s-a uitat lung la noi, a cugetat, a mestecat si ne-a raspuns senin: „Dar nu e frumos sa vorbim cu gura plina!”.

Dovada faptului ca ei incearca. Ei se straduiesc sa invete, sa se dezvolte, sa se integreze si sa traiasca in comunitate. Tot ce mai ramane de facut este sa ii ajutam. Sa le acceptam conditia si sa ii sprijinim la fiecare pas!


Lectia pe ziua de astazi este simpla: nu judeca oamenii diferiti, nu judeca copii cu dizabilitati, nu judeca persoanele de alta etnie, rasa, orientare. Accepta-i si ajuta-i! Aaa, si nu vorbi cu gura plina!

Cum poti ajuta si tu Gradinita Malteza sau alt program din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez:

- Fii Voluntar!

- Doneaza 3,5% din impozitul pe venit;

- Doneaza in-kind: produse, alimente, bani (maltez@maltez.ro);

- Contracte de sponsorizare: sustine o filiala, intreaga organizatie sau un proiect.