Ne aflam intr-un moment al existentei noastre in care subiectul poluarii nu mai poate fi evitat. Este o problema reala, cu care ne confruntam cu totii si care ne afecteaza atat prezentul cat si viitorul. Este usor sa ne absolvim de orice vina si sa ne gandim ca nu avem nicio contributie la aceasta crestere a poluarii, insa ar fi gresit sa facem acest lucru. Desi nu pare, fiecare dintre noi poate produce o schimbare in bine, oricat de nesemnificativa ar parea. Un prim pas ar putea fi inceperea utilizarii de pungi biodegradabile.

Ce sunt aceste pungi biodegradabile si care sunt avantajele lor?

Plasticul polueaza fiecare colt al planetei. Acesta si-a facut drum catre adancurile marilor si oceanelor noastre, catre potecile pe care ne plimbam atunci cand mergem in padure si chiar si pe plajele pe care ne petrecem vacantele. Nu putem sti cu exactitate cat timp va dura degradarea plasticului (sau daca se va degrada vreodata), dar stim că odata ajuns in sol, rauri si oceane, este imposibil de curatat. Plasticul pe care il vedem ajungand pe maluri si plutind pe suprafata apei este doar o parte a problemei. Pentru a inrautati lucrurile, sticlele, pungile si alte gunoaie din plastic se sparg treptat in bucati din ce in ce mai mici, cunoscute sub numele de microplastice, care deterioreaza ecosistemele chiar daca sunt invizibile cu ochiul liber.

O solutie pentru incetinirea efectelor negative ale plasticului asupra planetei este reciclarea, insa nu este aplicata atat de bine. La nivel global, doar 9% din plastic este reciclat. Chiar si in tarile dezvoltate, rata de reciclare a materialelor plastice colectate de oamenii dintr-o locuinta este adesea cu mult mai mica de 50%, iar din acest procent doar o mica parte este transformata inapoi in ambalaje. Majoritatea deseurilor de ambalaje „reciclate” sunt reciclate in produse de valoare mai mica sau nereciclabile, ceea ce inseamna ca acest proces doar amana calatoria inevitabila a plasticului catre depozitul de deseuri.

Odata cu cresterea anuala a problemei cauzate de pungile de plastic, pungile biodegradabile par a fi solutia perfecta. Aceste pungi sunt concepute pentru a se descompune complet, fara a lasa urme.

Una dintre cauzele poluarii, care ne afecteaza pe toti, este utilizarea pungilor de plastic. Desi pungile de plastic, cum ar fi pungile din plastic pentru cumparaturi, sunt utilizate pe scara larga in intreaga lume, ele au un impact negativ foarte real asupra mediului. Multe pungi de plastic nu sunt reciclate si, ca atare, ajung in depozitele de deseuri unde ocupa spatiu pretios. Un alt mod prin care pungile de plastic dauneaza mediului inconjurator este acela ca sunt usoare si pot fi suflate de catre vant fara prea mari eforturi din cosurile de gunoi catre natura. Aceasta inseamna ca ajung in mediul rural, rauri, lacuri si mare, unde cauzeaza ranirea sau chiar moartea a mii de animale si pasari in fiecare an. O solutie la aceasta problema este introducerea cat mai larga a pungilor de plastic biodegradabile.

Pungile biodegradabile sunt create folosind materiale care vor permite pungilor sa se descompuna complet dupa o perioada de timp. Din testele efectuate pana acum, s-a ajuns la presupunerea ca majoritatea pungilor de plastic biodegradabile se descompun in trei ani, desi multe se dezintegreaza complet in mai putin de atat. Pungile nu lasa urme perceptibile si sunt complet inofensive pentru mediu. Pungile biodegradabile necesita doua elemente cheie pentru a se descompune. Ele trebuie sa fie expuse la oxigen si lumina. Prin urmare, pungile biodegradabile nu incep sa se descompuna de la data fabricatiei, ci numai dupa ce au fost expuse la lumina si aer. Multi comercianti si foarte multe companii au adoptat utilizarea pungilor biodegradabile, dorind sa profite de toate aceste beneficii pe care ele le ofera.

Atunci cand vine vorba de eliminarea acestor pungi fara a afecta mediul inconjurator, este foarte important ca noi sa fim atenti cu modul in care ne vom ocupa de ele. Unele pungi biodegradabile nu se vor descompune daca nu sunt expuse la lumina sau oxigen, ceea ce inseamna ca trebuie sa le asiguram aceste conditii pentru a avea garantia ca totul este facut in deplina siguranta.

In concluzie, cu totii avem datoria morala si civica de a ajuta mediul inconjurator pe cat posibil. Acest lucru ne va fi util atat noua, intrucat vom trai intr-un mediu mai curat si mai benefic pentru sanatatea noastra, cat si urmasilor nostri. Trebuie sa incercam sa reparam pe cat posibil efectele negative ale poluarii, iar un prim pas catre acest lucru poate fi utilizarea unor pungi biodrgradabile.